Bibimbap – podróż do Korei.

To nie jest moje pierwsze danie z kuchni koreańskiej. Dwa z nich prezentowałam już na blogu. Były bulgogi i zupa kimchi z krewetkami.

A dzisiaj zapraszam na moje nowe, proste i smaczne kulinarne odkrycie, czyli bibimbap – ryż  z warzywami, wołowiną i sadzonym  jajkiem (wersja klasyczna), przyprawiony pastą gochujang (pasta z papryczek chilli  i fermentowanej soi ). Jedną z wariacji bibimbap jest dolsot-bibimbap – podawana jest w gorącej kamiennej misie, do której dodawane jest surowe żółtko a całość w misie podgrzewana na kuchence. Bibimbap zjadamy mieszając w misce wszystkie składniki wraz z pastą lub sosem na bazie pasty. Moja wariacja bibimbap polega na zamianie wołowiny na łososia, a reszta składników bardzo zbliżona, do tych które są najczęściej serwowane w kuchni koreańskiej.  Cały smak robią tutaj takie przyprawy jak olej sezamowy i pasta gochujang.

BIBIMBAP Z MARYNOWANYM ŁOSOSIEM

Przygotujcie sobie kilka miseczek, a potem po kolei poszczególne składniki:  olej sezamowy, sos sojowy, czosnek, pasta gochujang, sezam prażony, miód, syrop klonowy lub cukier trzcinowy,  limonka, pieprz kajeński,  ryż jaśminowy (200 g suchego), świeży ogórek, kimchi, łosoś, liście szpinaku, ocet ryżowy

Przygotowanie:

 ŁOSOŚ  – 2 porcje po 125 g świeżego ze sprawdzonego źródła. Przygotowujemy go dzień wcześniej. do zamarynowania:
– 2 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie dwie łyżeczki cukru trzcinowego)
– 2 łyżki octu ryżowego
– 2 łyżki sosu sojowego
– szczypta pieprzu kajeńskiego

Łososia kroimy w na cienkie paski i wkładamy do marynaty. Zostawiamy w lodówce na noc.

1 OGÓREK ŚWIEŻY WĘŻOWY lub kilka gruntowych.
na sos: łyżka oleju sezamowego, łyżeczka prażonych ziaren sezamu i szczypta soli.
Ogórka kroimy na cienkie plastry, solimy, odciskamy wodę i mieszamy z olejem sezamowym oraz prażonym sezamem. Wrzucamy do miseczki.

KIMCHI – kupujemy swoje ulubione

SZPINAK W LIŚCIACH – 200 g (może być mrożony byleby był w liściach)

– 1 ząbek czosnku, łyżka oleju sezamowego, olej do smażenia, szczypta soli
Szpinak podsmażamy przez kilka minut na patelni z rozgrzanym olejem, pod koniec wyciskamy czosnek, solimy, chwile dusimy a następnie przekładamy do miseczki  i jak nieco przestygnie dodajemy olej sezamowy i posypujemy prażonym sezamem.

SOS BIBIMBAP

– dwie łyżki pasty gochujang
– łyżka miodu wielokwiatowego
– 2 łyżki oleju sezamowego
– 2 łyżki soku wyciśniętego z limonki
– 2 łyżki wody
– łyżka prażonego sezamu
Wszystkie składniki mieszamy w miseczce.

Na koniec najważniejszy składnik, czyli RYŻ, ja wybrałam jaśminowy. Jak już ugotujemy ryż, to wybieramy 2 większe miski. Na dnie misek układamy ryż, a na nim po kolei: kupka ogórków, kimchi, marynowanego łososia i szpinaku, polewamy wszystko sosem i zjadamy mieszając składniki z ryżem. Jest pysznie!




Author Info

Agnieszka Haponiuk

http://smakiemnapokuszenie.pl

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.