ZUPA Z KIMCHI
Przepis podpatrzony przez kolegę Pawła w chińskim bistro, a następnie przekazany mi do wykonania. To jest danie proste, smaczne i zdrowe (tak myślę). Jedyne utrudnienie, to zdobycie dobrej kimchi, jeśli nie robicie jej sami. Sugeruję wypad do pobliskiego baru azjatyckiego i zakup dwóch porcji, a jeśli baru nie ma to albo kupujemy w jednym z orientalnych sklepów internetowych bądź stacjonarnych. może być sklep internetowy. Jak zdobędziecie kimchi to już Wasza sprawa, ja kupuję w moim ulubionym azjatyckim bistro Ping Pong w Gdańsku 🙂
ZUPA KIMCHI Z KREWETKAMI
Składniki dla dwóch osób
- dwie porcje kimchi (ok 400 g
- krewetki surowe Black Tiger (250 g)
- makaron ryżowy (ilość na dwie osoby)
- litr bulionu (najlepiej rybny, może być z kostki)
- łyżka oleju do smażenia
Przygotowanie:
W garnku z grubym dnem podgrzewamy olej, a potem wrzucamy kimchi i podsmażamy z 4 minuty cały czas mieszając. Zalewamy kimchi bulionem rybnym i gotujemy na mocnym ogniu, gdy zacznie bulgotać wrzucamy krewetki, które gotujemy nie dłużej niż 4 minuty. W tak zwanym międzyczasie przygotowujemy makaron (zalewamy wrzątkiem na 3 minuty). Do miseczek nakładamy makaron i zalewamy gorącą zupą. Możemy posypać szczypiorkiem. Zupa powinna być ostra, lekko kwaskowata. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Zakochałam się w niej od pierwszej łyżki. Smacznego 🙂