ZUPA Z KIMCHI

Przepis podpatrzony przez kolegę Pawła w chińskim bistro, a następnie przekazany mi do wykonania. To jest danie proste, smaczne i zdrowe (tak myślę). Jedyne utrudnienie, to zdobycie dobrej kimchi, jeśli nie robicie jej sami. Sugeruję wypad do pobliskiego baru azjatyckiego i zakup dwóch porcji, a jeśli baru nie ma to albo kupujemy w jednym z orientalnych sklepów  internetowych bądź stacjonarnych. może być sklep internetowy. Jak zdobędziecie kimchi to już Wasza sprawa, ja  kupuję w moim ulubionym azjatyckim bistro Ping Pong w Gdańsku 🙂
ZUPA KIMCHI Z KREWETKAMI


Składniki dla dwóch osób

  • dwie porcje kimchi (ok 400 g
  • krewetki surowe Black Tiger (250 g)
  • makaron ryżowy (ilość na dwie osoby)
  • litr bulionu (najlepiej rybny, może być z kostki)
  • łyżka oleju do smażenia

Przygotowanie:
W garnku z grubym dnem podgrzewamy olej, a potem wrzucamy kimchi i podsmażamy z 4 minuty cały czas mieszając. Zalewamy kimchi bulionem rybnym i gotujemy na mocnym ogniu, gdy zacznie bulgotać wrzucamy krewetki, które gotujemy nie dłużej niż 4 minuty. W tak zwanym międzyczasie przygotowujemy makaron (zalewamy wrzątkiem na 3 minuty). Do miseczek nakładamy makaron i zalewamy gorącą zupą. Możemy posypać szczypiorkiem. Zupa powinna być ostra, lekko kwaskowata. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Zakochałam się w niej od pierwszej łyżki. Smacznego 🙂

Author Info

Agnieszka Haponiuk

http://smakiemnapokuszenie.pl

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.