ZIELONY GROSZEK Z KOPREM WŁOSKIM
Groszek zielony jakoś nie kojarzył mi się nigdy z czymś smacznym do czasu wizyty w pewnej restauracji, gdzie podany jako dodatek do smażonego dorsza smakował wyśmienicie. Groszek zielony z koprem włoskim duszony na winie, z odrobiną czosnku to poezja smaku, można zjeść jako danie z grzanką, ryżem albo jako dodatek do ryby czy też mięsa. To wino robi cały smak.
A oto prosty przepis:
ZIELONY GROSZEK Z KOPREM WŁOSKIM (fenkuł)
SKŁADNIKI:
(jako danie to na dwie osoby a jako dodatek to nawet na cztery)
- 500 g mrożonego groszku (ten gotowany na parze)
- łyżka masła klarowanego
- niecałe pół szklanki wina wytrawnego
- 1 średni koper włoski
PRZYGOTOWANIE:
Koper włoski obieramy z wierzchniej warstwy, a następnie kroimy jak cebulą na krążki. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło i przez 4 minuty podsmażamy koper. Dodajemy zamrożony groszek, zalewamy winem i dusimy a dużym ogniu, ciągle mieszając, aż wino lekko odparuje a groszek będzie miękki ale nie rozciapany. Jemy na ciepło. Pyszne i proste.