ZIELONY GROSZEK Z KOPREM WŁOSKIM

ZIELONY GROSZEK Z KOPREM WŁOSKIM

groszek_5
Groszek zielony jakoś nie kojarzył mi się nigdy z czymś smacznym do czasu wizyty w pewnej restauracji, gdzie podany jako dodatek do smażonego dorsza smakował wyśmienicie. Groszek zielony z koprem włoskim duszony na winie, z odrobiną czosnku to poezja smaku, można zjeść jako danie z grzanką, ryżem albo jako dodatek do ryby czy też mięsa. To wino robi cały smak.
A oto prosty przepis:
ZIELONY GROSZEK Z KOPREM WŁOSKIM (fenkuł)
SKŁADNIKI:
(jako danie to na dwie osoby a jako dodatek to nawet na cztery)

  • 500 g mrożonego groszku (ten gotowany na parze)
  • łyżka masła klarowanego
  • niecałe pół szklanki wina wytrawnego
  •  1 średni koper włoski

PRZYGOTOWANIE:
Koper włoski obieramy z wierzchniej warstwy, a następnie kroimy jak cebulą na krążki. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło i przez 4 minuty podsmażamy koper. Dodajemy zamrożony groszek, zalewamy winem i dusimy a dużym ogniu, ciągle mieszając,  aż wino lekko odparuje a groszek będzie miękki ale nie rozciapany. Jemy na ciepło. Pyszne i proste.
groszek_

Author Info

Agnieszka Haponiuk

http://smakiemnapokuszenie.pl

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.