FISKESUPPE norweska zupa rybna
Fiskesuppe – zupa rybna, którą podaję w każdej prawie restauracji na Lofotach. Najczęściej gotuję się ją z dorsza lub innych białych a ryb, a czasami także łososia lub owocami morza Moja wersja jest z dorszowymi klopsikami i koperkową oliwą. Zupa ta jest bardzo delikatna, słodkawa i przyjemna w smaku. Dobrze smakuje zimą. Norwegowie podają ją z masłem lub chrupiącą bagietką.
FISKESUPPE
Składniki dla 4 osób:
- włoszczyzna (na bulion a warzywa do wykorzystania)
- 1 głowa łososia i kręgosłup (na bulion rybny)
- 400 g mielonego dorsza
- 1/2 szklanki białego wina (opcjonalnie)
- 250 ml gęstej śmietany 12%
- 2 średnie ziemniaki
Na koperkową oliwę:
- pęczek koperku
- 1/3 szklanki oliwy
- 1/3 szklanki wody
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Włoszczyznę obieramy i w całości wrzucamy do garnka, dodajemy rybią głowę i kręgosłup. Zalewamy wodą (litr wystarczy). Gotujemy tak długo aż warzywa będą prawie miękkie. W tym czasie możemy zrobić koperkową oliwę. W tym celu do wysokiego naczynia wleamy oliwę, wodę i pokrojony pęczek koperku, solimy, pieprzymy i dokładnie blendujemy. koperkowa oliwa gotowa. Gdy warzywa zmiękną wyjmujemy je wraz z głową i kręgosłupem łososia. Do gotującego się bulionu dodajemy drobniutko pokrojone ziemniaki (oczywiście wcześniej je obieramy) i gotujemy do miękkości, a w tym czasie, gdy warzywa lekko wystygną ścieramy (minimum 2 spore marchewki, korzeń pietruszki, niewielki kawałek selera) je na grubych oczkach tarki.
Gdy ziemniaki zmiękną wrzucamy je do bulionu, solimy i pieprzymy. Mięso mielone z dorsza doprawiamy lekko solą i pieprzem. Następnie z dorsza lepimy małe kuleczki i wrzucamy na gotujący się bulion z warzywami. Dolewamy wina. Gotujemy chwilę, zaprawiamy śmietaną. Nalewamy gorącą zupę do talerzy, polewamy łyżką koperkowej oliwy i można zajadać się pyszną zupą. Jest wyśmienita.