NASU DENGAKU

NASU DENGAKU

 
nasu-dengaku_4
Ha! Znów wracam smakiem do Japonii. Do kuchni zdrowej,  prostej i smacznej. Tym razem wygrzebałam przepis na NASU DENGAKU czyli danie z  pieczonego bakłażana glazurą z miso. Jak wiecie bakłażan sam w sobie smakiem nie powala, dla mnie bez przypraw jest mdły i szczerze to za bardzo go nie kochałam  aż do dzisiaj. Bakłażan  w  chrupiącej, skarmelizowanej skorupce z pasty miso skrywa miękki, upieczony miąższ. Ta japońska pyszność, może być podana jako przystawka abo na obiad – z ryżem lub bez. Zazwyczaj w Japonii używają bakłażanów baby, ale ja zrobiłam z dużego bakłażana, bo baby kosztują fortunę w moim sklepiku.
NASU DENGAKU
Składniki na 1 osobę jako danie obiadowe lub na dwie osoby jako przystawka

  • 2 bakłażany, podłużne, średniej wielkości
  • 3 łyżki pasty miso (białe lub czerwone)
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 3 łyżki mirin (szukać w sklepach orientalnych) lub 2 łyżki miri i 1 łyżka sake
  • 1 łyżka oleju ryżowego do posmarowania bakłażana
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka białego sezamu do uprażenia
  • garść posiekanego szczypiorku

Przygotowanie:
Bakłażana obieramy  ze skórki częściowo w tzw. “w paski”. Kroimy na plastry o grubości około 2 cm. Lekko solimy i smarujemy ryżowym olejem, a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. Pieczemy 20 minut, od czasu do czasu obracając krążki bakłażana. W tym czasie przygotowujemy w miseczce glazurę dokładnie mieszając składniki; miso, mirin, cukier i wodę. Smarujemy glazura upieczone krążki bakłażana i podpiekamy jeszcze od 5 do 10 minut, aż glazura zacznie się karmelizować.  Podajemy posypane uprażonym sezamem i szczypiorkiem. To jest boskie i na pewno zasmakuje moim znajomym wegetarianom i weganom. Smacznego.
 
nasu-dengaku_5

Author Info

Agnieszka Haponiuk

http://smakiemnapokuszenie.pl

comment (2)

  1. Ij Ja

    01 mar 2017 - 08:46

    Bardzo ciekawy blog:) przepis na bakłażany z miso i zupę ogórkową curry wypróbuje na pewno:)!

    • smakiemnapokuszenie

      26 kw. 2018 - 22:31

      Dziękuję 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.