ZIELONE SZPARAGI Z SOSEM WINEGRET I JAJEM NA TWARDO

ZIELONE SZPARAGI Z SOSEM WINEGRET I JAJEM NA TWARDO

szparagi gril 1
Trwa sezon na szparagi, a nie trwa on długo. Dlatego jedzmy szparagi ile wlezie, bo są bardzo zdrowe, niskokaloryczne i wykwintne 🙂 Najbardziej lubię szparagi zielone, pod warunkiem, że nie są takie cienkie jak słomki ale bardziej grubaśne. Zielonych szparagów nie trzeba obierać gdy są świeże i młode, ale ja zawsze je obieram. Tak wole, tak mi smakują. Można z nimi w kuchni wyczyniać cuda, na ciepło albo na zimno, z dodatkami lub saute. Białe szparagi wymagają dłuższej obróbki i chyba najbardziej smakują mi w zupie krem, są też mniej intensywne w smaku niż zielone. Jako, że zielone szparagi pochodzą z Francji podam przepis na francuską przystawkę, ale równie dobrze może to być kolacja, a z dobrym białym winem będzie to kolacja wykwintna 🙂

ZIELONE SZPARAGI Z SOSEM WINEGRET I JAJEM NA TWARDO

Składniki dla 1 osoby jako danie główne lub na dwie jako przystawka:

  • pęczek zielonych grubych szparagów
  • sok z cytryny (łyżka)
  • 3 łyżki dobrej oliwy
  • 1 ząbek młodego czosnku
  • 1 jajo ugotowane na twardo
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Szparagi obieramy (uważajcie by nie uciąć niechcący główki), jajo ścieramy do miseczki na tarce na grubych oczkach. Przygotowujemy patelnię grillową, spryskujemy oliwą i układamy na niej szparagi. Smażymy niecałe 10  minut co jakiś czas obracając. Mają się zrumienić, ale nie spalić. W środku powinny pozostać chrupiące, jędrne. W czasie gdy szparagi się grillują, przygotowujemy sos winegret: dokładnie mieszamy (lekko ubijając) sok z cytryny, oliwę i wyciśnięty czosnek. Sól i pieprz dodajemy do soku z cytryny, bo w oliwie sól może się nie rozpuścić. Jeśli Wasz sos jest zbyt kwaśny dodajcie odrobiny miodu (dosłownie tyle co na czubku łyżeczki). Ugrillowane i jeszcze ciepłe szparagi układamy na talerzu, polewamy sosem winegret i posypujemy jajkiem na twardo. Jak raz zasmakujecie tego dania, to będziecie je jeść codziennie dopóki nie skończy się sezon na szparagi 🙂
szparagi gril 8
 

Author Info

Agnieszka Haponiuk

http://smakiemnapokuszenie.pl

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.