MARIDES (smażone szproty)

MARIDES (smażone szproty)

Marides to nic innego jszprotki 1ak smażone małe rybki. Bardzo popularna potraw kuchni śródziemnomorskiej. W moim ulubionym rybnym sklepiku nabyłam dziś świeżutkie, pachnące morzem szproty. Bywają rzadko więc trzeb korzystać. Szproty są pyszne i zdrowe, mają dużo wapnia, witamin i minerałów. Z racji tego, ze szprot nie jest rybą hodowlaną może zawierać dioksyny, ale bez obaw, nie przekraczają dopuszczalnej dawki. Śmiało można jeść.
szprotki 2
A teraz proste jak drut MARIDES:
Na dwie osoby potrzebujemy:

  • 400 g świeżego szprota
  • szklanka mąki kukurydzianej
  • miseczka mleka
  • sól do smaku
  • cytryna do skropienia rybek
  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie
Uwaga! Szproty smażymy w całości wraz z głową i wnętrznościami 🙂 Najpierw je myjemy, odsączamy na papierowym ręczniku.  Maczamy szproty w mleku, następnie obtaczamy w mące kukurydzianej i smażmy na dużej ilości gorącego oleju, po 1,5 minuty z każdej strony, albo około 2 minut. Mają być chrupiące. I tak mamy marides, które odsączamy na papierowym ręczniku, skrapiamy sokiem z cytryną i zjadamy w całości gorące i chrupiące. Doskonała przekąska na ciepły majowy wieczór. Smacznego 🙂
szprotki 3
 

Author Info

Agnieszka Haponiuk

http://smakiemnapokuszenie.pl

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.