Serek z miętą i ogórkiem
Podczas każdej wizyty Berlinie raczę się specjałami z Butter Lindner. To jest sieć sklepów z najlepszym jedzeniem na świecie. Są tam gotowe przekąski, których nie uświadczysz w żadnym garmażu w Polsce, doskonałe pieczywo, najlepsze wędliny i wyśmienite masło sprzedawana na wagę. Docelowo Butter Lindner zajmuje się wykwintnym cateringiem. I dziś podzielę się z Wami przepisem na serek z mięta i ogórkiem, który starałam się odtworzyć jak najdokładniej, ale okazuje się, że w Polsce trudno o tak zwany Doppelrahmkäse czyli bardzo tłusty (od 60 do 87%) ser twarogowy, a więc zastąpiłam go najbardziej tłustym z możliwych serkiem homogenizowanym.
Serek z miętą i ogórkiem
Składniki:
- opakowanie naturalnego serka homogenizowanego (tłustego)
- 1 dowolny ogórek, teraz najlepiej smakuje gruntowy
- garść mięty ogrodowej
- szczypta soli
Przygotowanie polega na tym, że kroimy ogórka ze skórka na nieduże kawałki, miętę siekamy ale niezbyt drobno a następnie wszystko mieszamy z serkiem. Najlepiej smakuje z chrupiąca, jeszcze ciepłą bagietką. Jak zrobicie to polubicie od pierwszego kęsa.