Gazpacho z arbuzem

Gazpacho z arbuzem

gazpaczo arbuzowe 9 ok
W poszukiwaniu lata, z nadzieją że jeszcze będzie gorąco przygotowałam gazpacho. Bardzo orzeźwiające za sprawą arbuza, niewielkiej ilości ogórka i ogromnej ilości pomidorowego soku, który sama z tych pomidorów wycisnęłam przy pomocy całkiem zgranego urządzenia, które miałam okazję przetestować. Przecierak do warzyw i owoców marki Tescoma sprawił, że uzyskałam aksamitny bez pestek, bez żadnych farfocli –  czysty sok pomidorowy. Do tej pory blendowałam, a potem przecierałam przez sitko a teraz robię to za jednym zamachem 🙂
Gazpacho z arbuzem jest boskie, można wzbogacić smak dodając prawdziwej owczej fety, albo koziego sera.
gazpaczo arbuzowe 3

Składniki dla 2 osób:

  • 600 g pomidorów (tych bardziej mięsistych)
  • 2 nieduże ogórki gruntowe
  • duży kawałek arbuza, tak na oko 300 g
  • 2 ząbki czosnku
  • pół czerwonej papryki
  • łyżka dobrej oliwy
  • opcjonalnie łyżeczka octu winnego z czerwonych winogron
  • odrobina świeżo zmielonego pieprzu do smaku

Przygotowanie:

Wszystko miksujemy i gotowe 🙂 Ale po kolei, pomidory blendujemy czy też przecieramy – ważne by nie było farfocli i pestek. Dodajemy obrane ogórki, czosnek, arbuza (bez pestek oczywiście) i wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy oliwę, ocet i prószymy świeżo zmielonym pieprzem i możemy raczyć się aksamitnym gazpacho.
ps. nie dodaję soli bo zabija smak warzyw, cebuli też nie dodałam bo mi nie pasowała.
gazpaczo arbuzowe 8

Author Info

Agnieszka Haponiuk

http://smakiemnapokuszenie.pl

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.