PLACKI Z KUKURYDZĄ
Dawno nic nie pisałam, co nie znaczy, że nie jadłam. Owszem, nawet sporo, ale jednak poza domem. Trochę brakuje mi czasu na gotowanie, dlatego raczę się szybkimi daniami jak to, które za chwilę Wam przedstawię. Zima nie nastraja mnie pozytywnie, mam mniej energii i mało mi się chce, a jadłabym najchętniej boczek 🙂 Przez kilka dni miałam fazę na placuszki z kukurydzy. Przyprawione ostrą wędzoną papryką smakowały obłędnie. Słodko-ostre i chrupiące, a smak dodatkowo podkręcała mąka gryczana.
EKSPRESOWE PLACUSZKI Z KUKURYDZĄ
Składniki dla 2 osób:
- puszka słodkiej kukurydzy konserwowej (wybierzcie tę najlepszą)
- 1 jajo od szczęśliwej kurki
- 1 czubata łyżka mąki gryczanej
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki wędzonej
- szczypta soli
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Banalne, po prostu wystarczy odsączyć kukurydzę na sitku a następnie wymieszać wszystkie składniki w misce i usmażyć na złoty kolor z jednej i z drugiej strony. Są pyszne, słodkie i ostre zarazem 🙂
Smacznego!