GRILLOWANA CUKINIA Z PIECZARKAMI
Jakie macie postanowienia na Nowy Rok? Ja nie mam żadnych, a może jedno, żeby częściej odkrywać nowe smaki i znacznie częściej czarować w mojej małej kuchni. A dodatkowo to chciałabym schudnąć, a jak wiemy żeby schudnąć, trzeba jeść smacznie 🙂
Smaczną przekąskę “sprzedała” mi moja ukraińska znajoma Irina. Nieco ją zmodyfikowałam. Jest to tak proste i jednocześnie tak dziwne połączenie smaków, że w pierwszej chwili trudno mi było uwierzyć, że to może być smaczne, a jednak! Jest to bardzo smakowita przekąska. Idealna jako poczęstunek dla niespodziewanych gości.
Przed Państwem
GRILLOWANA CUKINIA Z PIECZARKAMI I POMIDOREM
Składniki na 2 osoby:
- jedna lub dwie cukinie – długie, ale nie za grube
- 5-6 pieczarek
- duży ząbek czosnku
- łyżeczka majonezu
- łyżeczka gęstej śmietany
- słodkie, dojrzałe nieduże pomidory (najlepiej mięsiste, dobrze sprawdzają się śliwkowe)
- sól i pieprz do smaku
- odrobina oliwy do grillowania cukini
Przygotowania (banalnie proste)
Cukinii nie obieramy całkowicie tylko w centymetrowych odstępach, albo nie obieramy wcale. Następnie kroimy ją w krążki, nie za chude i nie za grube – 1-1,5 cm będzie w sam raz. Pomidory kroimy również w krążki. Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce z drobnymi oczkami. Solimy i pieprzymy, dodajemy posiekany drobniutko czosnek, majonez i śmietanę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy. Rozgrzewamy grillową patelnie, smarujemy delikatnie oliwą i grillujemy krążki cukinii z każdej strony. Powinna być al dente i lekko podpieczona z obu stron. Lekko oprószamy ją solą. Na jeszcze ciepłe krążki cukinii nakładamy łyżeczkę masy pieczarkowej, plaster pomidora i możemy zjadać. Pyszne. Na zimno też smaczne. No i całkiem wegetariańskie 🙂