CARPACCIO Z AWOKADO

CARPACCIO Z AWOKADO

carpaccio z awokado 3
Awokado czyli smaczliwka wdzięczna jest tłuste, ma sporo kalorii, ale zalety zdrowotne przeważają. wyczytałam, że awokado odchudza, odżywia mózg, odmładza. A więc nic, tylko jeść awokado. Smak ma mało wyrazisty, ale z dodatkami jest naprawdę wyśmienite. Dziś zaprezentuję fantastyczne carpaccio z awokado, z pistacjowymi orzechami. Takie danie miałam przyjemność jeść w moim lokalnym bistro. Tak mi zasmakowało, że postanowiłam odtworzyć i podzielić się przepisem.
CARPACCIO Z AWOKADO
Składniki dla dwóch osób (jako przystawka)
– jedno duże awokado Hass lub dwa malutkie
– łyżka oliwy z oliwek
– 1/4 średniej cebuli czerwonej
– łyżeczka octu winnego z czerwonych winogron
– 1,5 łyżeczki miodu
– opcjonalnie malutki ząbek czosnku, a nawet pół
– spora garść orzechów pistacjowych (Najlepiej niesolonych, w łupinkach. Do zdobycia
w jednym z dyskontów)
Przydatne urządzenie, które niedawno odkryłam to obierak i krajalnica w jednym – do awokado. Genialny gadżet. Od tego czsu moje życie się zmieniło – jem więcej awokado. Będę młoda i szczupła forever 😉
carpaccio z awokado 5
Przygotowanie:
Awokado należy przekroić, pozbyć się pestki i wydobyć miąższ tak by można było pokroić w paski (dość cienkie, ale nie za bardzo). W miseczce mieszamy składniki na sos: oliwę, miód, ocet winny. Cebulę bardzo drobno siekamy i dodajemy do sosu, a na koniec wyciskamy czosnek, odrobinę solimy (jeśli pistacje są solone to odpuszczamy sobie dodatkową sól), pieprzymy i mieszamy. Pistacje kruszymy wałkiem. Na talerzu układamy paski awokado, polewamy sosem i posypujemy pistacjami. Do tego wieloziarnisty tost i już przy pierwszym kęsie jesteśmy w niebie.
Smacznego 🙂
carpaccio z awokado 6

Author Info

Agnieszka Haponiuk

http://smakiemnapokuszenie.pl

One comment

  1. Jak jeść awokado? – Blog MyKitchen

    17 maja 2017 - 13:05

    […] A teraz krótka instrukcja obsługi i fantastyczny przepis na carpaccio z awokado. […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.