Tatar z łososia z granatem

Tatar z łososia z granatem

tatar_z_lososia_1
Całkiem niedawno, gdy recenzowałam pewną sopocką restaurację,  jadłam obłędnego tatara z łososia z mango. Chciałam odtworzyć go w domu, ale w tym dniu mango “wyszło” z mojego osiedlowego dyskontu i wtedy pomyślałam, a dlaczego nie tatar z grantem… No i zrobiłam i bardzo żałuje, że tak malutko, bo wyszło mi doskonale. Musicie spróbować, bo raz, że to danie proste jak drut, a dwa jest świetne.
TATAR Z ŁOSOSIA Z GRANATEM
Składniki dla dwóch osób (jako przystawka)

  • 250 g świeżego (może być mrożony) łososia, koniecznie filety bez ości. Łosoś musi być dobrej jakości, z zaufanego źródła. Absolutnie nie kupujcie tego z Lidla,bo to najgorszy sort i nie nadaje się do jedzenia na surowo.
  • 1 nieduży granat

na sos:

  • 1,5 łyżeczki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru
  • łyżeczka octu ryżowego
  • płaska łyżeczka cukru trzcinowego
  • łyżeczka oliwy

Przygotowanie:
Łososia siekamy, nie za mocno.  Owoc granatu przekrawamy na pół i oklepujemy nad miską tak by wypadły ziarenka. Składniki na dressing mieszamy w miseczce. Do miseczki wrzucamy łososia, ziarenka granatu i mieszamy wszystko z naszym sosem. Formujemy na talerzu ładne tatarki, posypujemy ziarenkami granatu i zjadamy z ciepłą bagietką, albo bez niczego. Smakuje cudownie.
tatar_z_lososia_3
tatar_z_lososia_2
 
 
 

Author Info

Agnieszka Haponiuk

http://smakiemnapokuszenie.pl

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.