bakłażan w sosie hoisin
Taki smakołyk jadłam w pewnej azjatyckiej restauracji w Berlinie, której przyświecało motto “soul of Asia”. Udało mi się odtworzyć w domu. Świetna przekąska, a jak dodacie ryżu to będzie pełne danie wegetariańskie. Ba! wegańskie nawet! Proste jak drut jeśli użyjecie, dobrego gotowego sosu hoisin jako i ja uczyniłam. Ma smak słodko – ostry z lekkim posmakiem śliwki.
Bakłażan w sosie hoisin
składniki na dwie osoby:
- 1 całkiem spory bakłażan
- 2 łyżki sosu hoisin
- łyżka prażonych ziaren sezamu
- łyżka oleju z orzechów arachidowych
Przygotowanie:
Bakłażana myjemy a następnie kroimy na 2-centymerowe kawałki, nie za duże i nie za małe. Solimy i czekamy aż się bakłażan spoci. Osuszamy papierowym ręcznikiem. Bakłażana wrzucamy na bardzo gorący olej w woku lub na głębokiej patelni i chwilę smażymy mieszając, musi zmięknąć. Dodajemy sos hoisin i dalej smażymy aż bakłażan będzie mięciutki, ale nie rozpadnie się. Wykładamy do miseczek lub talerzyków, posypujemy prażonym sezamem i nasze danie jest gotowe 🙂 Prawda, że proste? A więc spróbujcie, nie pożałujecie.
Smacznego 🙂