bakłażan w sosie hoisin

baklazan 4
Taki smakołyk jadłam w pewnej azjatyckiej restauracji w Berlinie, której przyświecało motto “soul of Asia”. Udało mi się odtworzyć w domu. Świetna przekąska, a jak dodacie ryżu to będzie pełne danie wegetariańskie. Ba! wegańskie nawet! Proste jak drut jeśli użyjecie, dobrego gotowego sosu hoisin jako i ja uczyniłam. Ma smak słodko – ostry z lekkim posmakiem śliwki.

baklazan 6

Bakłażan w sosie hoisin

składniki na dwie osoby:

  • 1 całkiem spory bakłażan
  • 2 łyżki sosu hoisin
  • łyżka prażonych ziaren sezamu
  • łyżka oleju z orzechów arachidowych

Przygotowanie:
Bakłażana myjemy a następnie kroimy na 2-centymerowe kawałki, nie za duże i nie za małe. Solimy i czekamy aż się bakłażan spoci. Osuszamy papierowym ręcznikiem. Bakłażana wrzucamy na bardzo gorący olej w woku lub na głębokiej patelni i chwilę smażymy mieszając, musi zmięknąć. Dodajemy sos hoisin i dalej smażymy aż bakłażan będzie mięciutki, ale nie rozpadnie się. Wykładamy do miseczek lub talerzyków, posypujemy prażonym sezamem i nasze danie jest gotowe 🙂 Prawda, że proste? A więc spróbujcie, nie pożałujecie.
Smacznego 🙂
baklazan 5.jpg

Author Info

Agnieszka Haponiuk

http://smakiemnapokuszenie.pl

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.