Ośmiornica w czosnku
Obiecałam, że podam przepis na ośmiornicę. Sporo moich znajomych gardzi tym przysmakiem, bo wygląd ich obrzydza, a to jest najdelikatniejsze i najsmaczniejsze mięso. Warunkiem jest właściwe przygotowanie aby ośmiornica była mięciutka a nie ciągnęła się jak guma.
Pominę sposób przygotowania świeżo złowionej ośmiornicy w Grecji czy Włoszech, bo takiej u nas nie ma. Najlepsza do dalszej obróbki jest ośmiornica mrożona, bo dzięki mrożeniu mięso staje się miękkie i kruche.
Jak przygotować ośmiornicę
Jak już upolujemy w jednym z dyskontów mrożoną ośmiornicę to należy tylko usunąć część pomiędzy workiem a mackami, tam gdzie znajduje się miejsce po oczach oraz wycisnąć chitynowy aparat gębowy, który znajduje się w samym środku rozety. I to cała obróbka przed gotowaniem czy też grillowaniem.
Jak długo gotować ośmiornicę
I tu zaczynają się schody. Zanim udało mi si ugotować ośmiornicę idealną to często raczyłam się gumowatą, albo wyrzucałam do kosza. A tymczasem zasada jest prosta. Rozmrożoną ośmiornicę zanurzamy kilka razy w gotującej się wodzie, aby zwinęły się jej macki, a następnie wkładamy całą do garnka i gotujemy do miękkości około 45 minut do godziny, w zależności od wagi ośmiornicy. Przyjmuje się, że 1 kg gotujemy pół godziny.
To jest jeden ze sposobów, a drugi polega na tym, że wrzucamy ośmiornicę wraz z główką średniej cebuli i gotujemy tak długo aż cebula zmięknie, to znak że ośmiornica też jest miękka. Należy oczywiście sprawdzić.
Pamiętajmy, że ośmiornica traci podczas gotowania 1/3 swojej objętości.
Ośmiornica w czosnku
Składniki na dwie osoby:
- ok 1 kg ośmiornicy surowej, mrożonej w całości (polecam dyskonty)
- 2 listki laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 1 średnia cebula
- sok z połowy limonki lub cytryny
- 2 łyżki oliwy
- 3 ząbki młodego czosnku
- kilka listków mięty
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Jak w powyższym opisie, rozmrażamy ośmiornicę, pozbywamy się zbędnych elementów. Nie kroimy na kawałki. Do garnka nalewamy wodę, dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i odrobinę soli. Zagotowujemy i gdy woda bulgocze powili zanurzamy w niej ośmiornicę, a następnie wrzucamy cebulę. Gotowałam 45 minut i to dal mojej ośmiornicy był czas idealny. Była mięciutka, kruchutka, po prostu pyszna. Jeszcze ciepłą pokroiłam na mniejsze kawałki, a dokładnie odcięłam macki i polałam sosem zrobionym na bazie oliwy, soku z limonki i dużej ilości czosnku oraz mięty. Była wyborna!