Skrzydełka curry

To danie gotuję od czasów studenckich. W pierwotnej wersji  były to po prostu skrzydełka w curry, ale zmodyfikowałam je nieco dodając jabłko czy a czasami sok jabłkowy i od jakiegoś czasu skrzydełka curry są  daniem nr 1 w mojej rodzinie. Są też moim ulubionym daniem “bieda” bo odkąd pamiętam zawsze jadłam je w kryzysie gdy brakowało pieniędzy na inne frykasy 🙂 Zamiast skrzydełek mogą być pałki kurczaka, pierś odradzam, za chuda i za sucha, nie smakuje tak dobrze.

skrzydeła curry 5

SKRZYDEŁKA CURRY

Składniki na 2 osoby:
  • 6-8 skrzydełek kurczaka (najlepiej od kurczaka zagrodowego)
  • łyżka curry w proszku
  • garść rodzynek
  • dwa jabłka
  • opcjonalnie plaster cytryny (najlepiej gdyby była kiszona) lub łyżeczka soku z cytryny, ale czasem wystarczy kwaśne jabłko
  • masło klarowane lub olej do podsmażenia skrzydełek.
Przygotowanie:

Skrzydełka płuczemy pod bieżącą wodą, suszymy papierowym ręcznikiem. Jabłko  obieramy, wdrążamy środek i alb ścieramy na tarce (grube oczka) albo kroimy na cienkie plastry. Rodzynek nie moczymy. Dogotowania najlepszy będzie garnek z grubym dnem. Najpierw podgrzewamy tłuszcz, wsypujemy curry, mieszamy i podsmażamy skrzydełka tak długo aż skórka lekko się przyrumieni a curry idealnie do nich przylgnie. Zalewamy wodą w takiej ilości by delikatnie zakryła skrzydełka. Dodajemy jabłko i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień i na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, dusimy 4 minut. W połowie czasu wsypujemy rodzynki i dodajemy cytrynę. Jeśli potrawa będzie zbyt kwaśna (ma mieć lekki posmak kwaskowy) dodajemy odrobinę cukru trzcinowego. Ja skrzydełek w curry nie solę, gdyż curry którego używam jest dość słone, a także ostre. Gdy skrzydełka będą się prawie rozpadać, a jabłko się rozgotuje to znak, że potrawa jest gotowa. Podajemy z ryżem basmati.


Author Info

Agnieszka Haponiuk

http://smakiemnapokuszenie.pl

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.