RAVIOLI Z KREWETKAMI I MANGO
Miałam się odchudzać i pisać o pysznych i dietetycznych daniach według założeń dietetyczki. Niestety wymyśliłam pierożki z krewetkami i mango, a jak tylko je wymyśliłam to postanowiłam zrobić i całe dietetyczne założenia poszły w pi…du. Te pierożki były tak cudowne, że nie poprzestałam na dwóch, zeżarłam zacznie więcej. Całe szczęście, że odwiedziła mnie koleżanka i zjadła resztę.
Skąd w ogóle pomysł na ravioli? Otóż znalazłam w w kącie lodówki gotowe krążki ciasta na pierogi. Tak, można takie kupić, bez konserwantów, bez ulepszaczy, normalne ciasto na pierogi i do tego wycięte niewielkie krążki. Jak wiecie nie lubię się męczyć w kuchni dlatego takie ciasto jest idealnym rozwiązaniem dla leniwych. Oczywiście, jeśli ktoś chce i lubi może sam ugnieść ciasto na pierogi, mnie bolą od tego ręce. Farsz do pierożków wymyśliłam gapiąc się na te krążki ciasta i wspominając ravioli z krewetkami, które całkiem niedawno jadłam w pewnej włoskiej restauracji no i powstał mój autorski przepis, który teraz Wam zaprezentuję:
RAVIOLI Z KREWETKAMI I MANGO W MAŚLANO – CYTRYNOWYM SOSIE Z BAZYLIĄ
Składniki dla 2 – 3 osób
- gotowe ciasto na pierogi, chłodzone (albo robicie sami wg Waszego przepisu)
na farsz:
- 250 g surowych mrożonych krewetek o dowolnej wielkości
- czubata łyżka serka ricotta
- 1/2 średniego mango
- pieprz kajenski – szczypta
- odrobina soli
na sos:
- 3 łyżki masła
- łyżka soku z cytryny
- łyżka soku z pomarańczy
- szczypta soli
- szczypta cukru trzcinowego
- garść porwanych listków świeżej bazylii
Przygotowanie:
Krewetki rozmrażamy i jeśli są w pancerzykach to je obieramy a następnie drobno siekamy. Mango przekrawamy na pół i również drobniutko kroimy. Wrzucamy wymienione składniki do miski, dodajemy serek ricotta, doprawiamy pieprzem kajeńskim i szczyptą soli. I farsz mamy gotowy. Tera zabieramy się za przygotowanie sosu. W niewielkim garnuszku podgrzewamy sok z cytryny i pomarańczy, delikatnie redukujemy. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy bazylię, a następnie wlewamy soki, doprawiamy solą i cukrem i dostawiamy, aby ulepić pierożki. Krążki ciasta układamy na blacie posypanym delikatnie mąką, na każdy krążek nakładamy łyżeczkę farszu i przykrywamy drugim krążkiem, delikatnie zlepiamy brzegi i potem dobrze ugniatamy je widelcem. I tak po kolei aż skończy się farsz. Ulepione pierożki przykrywamy ścierką, żeby nie wyschły. Nastawiamy spory garnek osolonej wody z łyżką oliwy. Pierożki wrzucamy na wrzątek i gotujemy 3 minuty od wypłynięcia. Podajemy polane odrobiną sosu. Zjadamy gorące. Smakują obłędnie, delikatna, słodkawe nadzienie i ostre nadzienie świetnie komponuje się z cierpkim sosem. Musicie tego spróbować!