Paprykarz domowy

Ostatnio odkurzyłam moje książki kucharskie z czasów PRL, ale zanim podam Wam 500 przepisów na potrawy z ziemniaka (wierzcie mi, niektóre są boskie, ale wymagają użycia dużej ilości słoniny) to będę tu zamieszczę tu peerelowskie rarytasy na chleb. Paprykarz szczeciński zna chyba każdy, kto choć raz był na biwaku czy też obozie. Ta puszka najczęściej lądowała “pod namiotem”, ale ja lubiłam paprykarz także poza biwakami. Do tej pory lubię i nie wstydzę się tego, że czasami kupuję sobie puszeczkę i zjadam ją na raz i to bez chleba. No ale, skoro teraz lubimy wszystko domowe, zdrowe i z rybą wiadomego pochodzenia to zrobiłam sobie paprykarz sama, w wersji najprostszej i bardzo smacznej. Smak jest nieco inny, nie ma tej “puszkowej” nutki 🙂


PAPRYKARZ SZCZECIŃSKI Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM 

Składniki (na taką średnią miseczkę)
  • kawałek wędznego pstrąga 200 g (może być makrela)
  • średnia cebula
  • passata pomidorowa (100 ml)
  • dowolny ryż 50 g
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sczypta papryki wędzonej (opcjonalnie)
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:

Najpierw gotujemy na sypko ryż i zostawiamy do wystygnięcia. rybę wędzoną dokładnie obieramy z ości, wrzucamy do miski. Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na złoty kolor. Do usmażonej cebuli dodajemy pomidorową passatę i chwilę dusimy aż sos zgęstnieje, doprawiamy słodką, ostrą i wędzoną papryką. Mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy wszystkie gotowane składniki wystygną, łączmy je w misce, dokładnie mieszając. Doprawimy solą i pieprzem. Paprykarz jest gotowy! Można go jeść  łyżkami 🙂


Author Info

Agnieszka Haponiuk

http://smakiemnapokuszenie.pl

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.