Makaron udon z warzywami w sosie orzechowym

Co jakiś czas romansuję w kuchni z daniami wegańskimi lub wegetariańskimi w myśl zasady less meat. Nie porzuciłam mięsa na stałe, ale znacznie je ograniczam. I to by było na tyle, przejdźmy do rzeczy, bo jest naprawdę i pyszna i prosta. Przygotowanie tego smacznego, sycącego dania zajmuje 15 minut maksymalnie, z tego najdłużej trwa krojenie warzyw 🙂

UDON Z WARZYWAMI W SOSIE ORZECHOWYM

Składniki na jedną dużą patelnię:
  • świeży makaron UDON (200 g) – rzucili ostatnio w jednym z dyskontów
  • 1 nieduża marchewka
  • 1/3 średniego selera
  • 3 kapelusze boczniaka
  • 1 nieduża papryka dowolnego koloru
  • 1 spory ząbek czosnku
  • 3 łyżki dowolnego sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 czubata łyżka masła orzechowego z kawałkami orzechów bez soli i cukru
  • łyżeczka prażonego sezamu czarnego lub białego
  • garść posiekanego szczypiorku
  • łyżka oleju rzepakowego lub ryżowego do smażenia
Przygotowanie:

Wszystkie warzywa korzenne kroimy w cienkie słupki (metoda chińska). Wierzcie mi, że sposób krojenia ma znaczenie i wpływa na smak. Boczniaki kroimy w paski. W miseczce mieszamy sos sojowy, olej sezamowy, masło orzechowe, dodajemy 3/4 szklanki ciepłej wody i dokładnie mieszamy. Sezam prażymy na suchej patelni. Na głębokiej patelni (jeśli macie to w woku) rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojone warzywa wraz z boczniakami i posiekanym czosnkiem. Smażymy mieszając niecałe 10 minut, warzywa mają być al dente. Dodajemy sos, mieszamy i wrzucamy makaron udon. Dusimy aż makaron wchłonie sos około 3 minut. Wykładamy do miski, posypujemy prażonym sezamem i szczypiorkiem. I gotowe 🙂 To danie jest obłędne.


Author Info

Agnieszka Haponiuk

http://smakiemnapokuszenie.pl

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.