Makaron udon z warzywami w sosie orzechowym
Co jakiś czas romansuję w kuchni z daniami wegańskimi lub wegetariańskimi w myśl zasady less meat. Nie porzuciłam mięsa na stałe, ale znacznie je ograniczam. I to by było na tyle, przejdźmy do rzeczy, bo jest naprawdę i pyszna i prosta. Przygotowanie tego smacznego, sycącego dania zajmuje 15 minut maksymalnie, z tego najdłużej trwa krojenie warzyw 🙂
UDON Z WARZYWAMI W SOSIE ORZECHOWYM
Składniki na jedną dużą patelnię:
- świeży makaron UDON (200 g) – rzucili ostatnio w jednym z dyskontów
- 1 nieduża marchewka
- 1/3 średniego selera
- 3 kapelusze boczniaka
- 1 nieduża papryka dowolnego koloru
- 1 spory ząbek czosnku
- 3 łyżki dowolnego sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 czubata łyżka masła orzechowego z kawałkami orzechów bez soli i cukru
- łyżeczka prażonego sezamu czarnego lub białego
- garść posiekanego szczypiorku
- łyżka oleju rzepakowego lub ryżowego do smażenia
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa korzenne kroimy w cienkie słupki (metoda chińska). Wierzcie mi, że sposób krojenia ma znaczenie i wpływa na smak. Boczniaki kroimy w paski. W miseczce mieszamy sos sojowy, olej sezamowy, masło orzechowe, dodajemy 3/4 szklanki ciepłej wody i dokładnie mieszamy. Sezam prażymy na suchej patelni. Na głębokiej patelni (jeśli macie to w woku) rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojone warzywa wraz z boczniakami i posiekanym czosnkiem. Smażymy mieszając niecałe 10 minut, warzywa mają być al dente. Dodajemy sos, mieszamy i wrzucamy makaron udon. Dusimy aż makaron wchłonie sos około 3 minut. Wykładamy do miski, posypujemy prażonym sezamem i szczypiorkiem. I gotowe 🙂 To danie jest obłędne.