KREM BURAKA ZAMIAST BARSZCZU.

Ach te buraki!
Nie wiem czy to jakaś moda obecnie, czy co, ale gdzie nie pójdę w menu znajduję buraki w różnej postaci. Buraki do niedawna jadałam od święta, a barszcz raz na ruski rok. Być może wynika to z tego, że jako dziecko buraki jadłam właściwie tylko w postaci barszczu (i musiały być drobno pokrojone). Nie mogę powiedzieć, że buraki są moją miłością, ale zaczęłam darzyć je sympatią dlatego też ugotowałam, bardzo modny ostatnio, krem buraczany.  Podchodziłam do tego kulinarnego eksperymentu dość  sceptycznie. Jednak wynik okazał się zaskakująco dobry. Ten krem podałam na pewnym przyjęciu i zachwytom nie było końca, a więc też spróbujcie.

zdjęcie archiwalne  by Smakiem na pokuszenie

KREM Z BURAKA ZAMIAST BARSZCZU

Składniki na średni garnek dla 4 osób:
  •  4 średnie buraki
  • 1 duże jabłkko – szara reneta
  • 1 duży ziemniak
  • ½ litra i trochę bulionu warzywnego (może być mięsny)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała marchewka
  • 1 mały korzeń pietruszki
  • kawałek pora (jasna część
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • płaska łyżeczka suszonego majeranku
  • sól i pieprz do sma
  •  słodka śmietanka (18%-30%)
Przygotowanie:

Obrać wszystkie warzywa. Buraki pokroić w drobne kawałki, a pozostałe warzywa zostawić w całości. Do garnka wlać bulion, dodać buraki i gotować 15 minut. Po tym czasie dodać w całości pozostałe warzywa, czosnek, liście laurowe oraz pokrojonego ziemniaka, posypać majerankiem i gotować aż wszystkie warzywa zmiękną.  Gdy warzywa będą już miękkie, wyjąć ziarna ziela angielskiego, liście laurowe i pora a resztę bardzo dokładnie zmiksować blenderem. Na końcu posolić i popieprzyć.
Krem nalewać do talerzy lub miseczek z dodatkiem łyżki słodkiej śmietanki.

archiwalne zdjęcie by Smakiem na pokuszenie


Author Info

Agnieszka Haponiuk

http://smakiemnapokuszenie.pl

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.