Zupa cebulowa z czerwonej cebuli
Zupa cebulowa to jedno z kultowych dań kuchni francuskiej, przyrządza się ją na wiele sposobów. Dzisiejszy przepis jest inspirowany wizytą w restauracji Winne Grono. To tam po raz pierwszy zjadłam zupę z czerwonej cebuli na winie Beaujolais Nouveau. Nie będę się rozwodzić nad smakiem tej zupy, jest po prostu fenomenalny. Musicie spróbować bo jest i prosta i pyszna. A więc do dzieła!
Zupa cebulowa z czerwonej cebuli
Składniki dla 2 osób w porywach do 3:
- 6 średnich cebul
- łyżka masła klarowanego
- garść świeżego tymianku
- szklanka dobrego, ale lekkiego wina czerwonego
- 2 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego
- na 2 grzanki kawałek bagietki lub ulubionego chleba (ja miałam żytni)
- 60 g startego na drobnych oczkach sera Gruyere (ja kupuję już starty, bo po co się męczyć)
- dwie świece żeby było romantycznie i kieliszki na resztę wina 🙂
Przygotowanie:
Proste, prócz krojenia i obierania cebuli, bo łzy leją się strumieniami. Polecam założyć okularki do pływania. To, co ważne przy krojeniu cebuli, to równe piórka. Dlatego zalecam krojenie na mandolinie, piórka są cienkie i równiutkie. Jak już potniemy ładnie cebulę, nastawiamy garnek z grubym dnem, rozpuszczamy masło klarowane i smażymy cebulę do momentu aż się zeszkli. Następnie dolewamy wino i gotujemy, jak wino nieco się zredukuje dorzucamy tymianek, dolewamy bulion i gotujemy na średnim ogniu aż cebula będzie mięciutka. Lekko solimy i pieprzymy. Pod koniec gotowania przygotowujemy grzanki z serem (zapiekamy w piekarniku). Gorącą zupę nalewamy do miseczek, na wierzchu kładziemy grzankę z serem i bon appétit 🙂