Zupa z Azji

zupa z azji 10
Zgodnie z obecnie panującym trendem „zero waste” udaje mi się czasami zużyć różne egzotyczne ingredientsy, które zalegają w kuchennych szafkach a nadają się do spożycia chociaż ich koniec jest bliski. Szkoda wyrzucać, lepiej ugotować coś fajnego.  Tym razem wygrzebałam pastę miso, glony wakame, resztki makaronu ryżowego, bulion rybny dashi a z czeluści zamrażalnika wydobyłam kilka pięknych kawałków polędwiczek z dorsza i dwie wielkie krewetki (tak jak u innych jest mrożony koperek, to u mnie zawsze jakaś ryba i krewetka :)). I tak powstawała zupa z Azji, inspirowana smakami Japonii. Jak zawsze u mnie danie proste, ale zachwycające smakiem.
zupa z azji 8

ZUPA Z AZJI

Składniki na 2 osoby:

większość składników “na oko” , improwizujcie 🙂

  • 2 niemałe polędwiczki z dorsza lub dowolnej białej ryby morskiej
  • Krewetki – jeśli duże, to wystarczą dwie a jeśli mniejszy rozmiar to kilka sztuk (4-6)
  • Łyżka stołowa pasty miso
  • Niewielka garstka glonów wakame
  • Łyżka stołowa bulionu dashi
  • Łyżka soku z limonki
  • Pokrojona drobno 1 mała papryczka chilli
  • Kawałek pora (zielona część)
  • 1 marchewka
  • Opcjonalnie prażony sezam do posypania
  • Kilka kropel sosu rybnego i ostrygowego (opcjonalnie)
  • Kawałek imbiru

Przygotowanie:

Zakładając, że polędwiczki z dorsza oraz krewetki były mrożone, to nie pozostaje nam nic innego jak je rozmrozić. To pierwszy krok. Następnie do niewielkiego garnka nalewamy 1 litr wody, dodajemy miso, dashi, pokrojoną papryczkę chilli, imbir i zagotowujemy. Doprawiamy odrobiną sosu rybnego, ostrygowego i sokiem z limonki. Jak się zagotuje, wrzucamy glony wakame. Gotujemy chwilę, a następnie dodajemy pokrojoną w duże kawałki rybę i krewetki, gotujemy niecałe 5. Pora i marchewkę kroimy w cieniutkie paski i dodajemy do zupy na sam koniec, warzywa mają być chrupiące. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Nakładamy makaron do miseczki, zalewamy zupą z rybą i krewetkami. Zupa jest lekka, ostra i pyszna?
Smacznego.
zupa z azji 3

Author Info

Agnieszka Haponiuk

http://smakiemnapokuszenie.pl

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.