Ceviche de camarón y mango
W wolnym tłumaczeniu Ceviche de camarón y mango to nic innego jak ceviche z krewetkami i mango. To najlepsza rzecz jaką ostatnio jadłam. Ceviche to popularne danie w krajach Ameryki Łacińskiej, najczęściej robi się je z surowych ryb w soku z owoców cytrusowych, takich jak pomarańcza, cytryna lub limonka z różnymi dodatkami. Ceviche de Camarones y Mango, czyli ceviche z krewetkami i mango jest popularne, między innymi, w Kolumbii i Brazylii. To ceviche jest bardzo proste w przygotowaniu, a także może zasmakować tym, którzy nie przepadają za surową ryba, bo krewetki są obgotowane lub sparzone wrzątkiem. Ceviche z krewetkami i mago stało się moim ulubionym. Jest lekkie, orzeźwiające z odpowiednią ilością słodyczy z mango i ostrością chilli. Bądźcie pewni, że jeśli skosztujecie raz Ceviche de camarón y mango, to będziecie chcieć więcej i więcej …
W Brazylii to ceviche jest podawane z suszonymi bananami. U mnie bez bananów 🙂
A więc do dzieła!
Ceviche de camarón y mango
Składniki dla dwóch osób:
- 300 g dużych (16/20), surowych krewetek (najlepiej w pancerzu), oczywiście mrożonych
- 2 duże pomarańcze
- 1 spore, niezbyt dojrzałe mango
- 3 limonki
- 1 duża czerwona cebula
- mały ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 2 świeże ostre papryczki chilli lub inne równie ostre
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krewetki rozmrażamy przez noc w lodówce, a następnie obieramy i czyścimy (wyciągamy jelitko). Wrzucamy do garnka i zalewamy na dwie minuty wrzątkiem, a następnie odcedzamy. Mango kroimy w kostkę, cebulę i papryczkę drobno kroimy, a czosnek siekamy. Wyciskamy sok z pomarańczy i limonek. Krewetki kroimy na mniejsze kawałki albo i nie, jak kto woli. Przygotowujemy dużą miskę i mieszamy w niej wszystkie składniki, zalewamy sokiem z wyciśniętych cytrusów, dodajemy dwie łyżki oliwy i dokładnie mieszamy, a następnie rozkładamy do mniejszych miseczek bądź szklanek. Wstawiamy na 3 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc, wtedy jest smaczniejsze.