Zupa ogórkowa z wędzoną makrelą
Lubicie ogórkową? Ja bardzo. To jedna z moich ulubionych zup, ale mam swoje upodobania, nie może być za kwaśna, musi mieć śmietanę i fajnie gdy jest z ryżem, albo tylko z mięsem wołowym i bez ziemniaków. Myślę, że każda rodzina ma swój przepis na ogórkową. Ja też taki mam, nie jest to mój rodzinny przepis, ale zaczerpnięty z restauracji Północ Południe w Gdyni, gdzie pierwszy raz w życiu było mi dane skosztować zupy ogórkowej z wędzoną makrelą autorstwa szefa kuchni Kamila Kowalskiego. Odkryłam dzięki niemu nowy smak ogórkowej. Oczywiście natychmiast postanowiłam odtworzyć ją w mojej kuchni, nieco zmodyfikowałam, a mianowicie zamiast ziemniaków dodałam ryż. Wyszła pyszna.
Zupa ogórkowa z wędzono makrelą
Składniki na 4 osoby:
- 6 – 8 sporych ogórków nie za słonych i nie za kwaśnych ogórków, najlepiej takich z własnej piwnicy, od cioci lub z dobrego źródła (szklanka kwasu ogórkowego)
- pęczek włoszczyzny plus dodatkowy kawałek pora
- kilka listków laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 200 ml śmietany 12%
- jedna spora wędzona makrela
- pieprz, nie solimy bo ogórki są słone
- 50 g ryżu białego (ja daję basmati, bo to mój ulubiony)
Przygotowanie:
Gotujemy jak zawsze, ale bez mięsa (możecie na mięsie, jak lubicie). Najpierw gotuję wywar z włoszczyzny z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Nie za dużo wody, 1/5 litra będzie w sam raz. Gdy warzywa będą miękkie, wyjmuję je i odkładam na talerz by lekko przestygły. Ogórki obieram ze skórki i ścieram na tarce, na grubych oczkach. Dodaję do wywaru i zagotowuję. W zależności od tego jak kwaśne są ogórki dodaję kwasu ogórkowego. Ryż gotuję oddzielnie i dopiero przed samym podaniem dodaniem do zupy. Do zupy dodaję również jedną startą marchewką i korzeń pietruszki. Mieszam, zabielam śmietaną i na samym końcu dorzucam kawałki tłuściutkiej wędzonej makreli. Nakładam gorącą na talerze, posypuję koperkiem. Polecam na jesienne chłody.
Marzynia
To musi być przepyszne. I bez problemu da się zrobić 🙂