Tatar ze śledzia z azjatycką nutką
Piękne mamy lato tej wiosny 🙂 A gdy temperatura powietrza jest wysoka, to naprawdę nie chce się ani gotować, ani zjadać gorących potraw. Dlatego dziś uraczę Was przepisem na tatara ze śledzia z awokado, cebulą i olejem sezamowym oraz z sokiem z limonki. Idealna przekąska na upalny dzień. W smaku przypomina nieco ceviche. Takiego tatara ze śledzia jadłam ostatnio w pewnej restauracji i postawiłam odtworzyć w domu z małą modyfikacją w postaci dużej ilości soku z limonki. Doceńcie śledzia, to naprawdę smaczna ryba. A jeśli bojkotujecie nadbałtyckich rybaków, za to że zabijają foki, to kupcie śledzia atlantyckiego.
TATAR ZE ŚLEDZIA Z AZJATYCKĄ NUTKĄ
Składniki dla 2 osób
- 3 filety śledziowe w zalewie solankowej
- 1 nieduże, nie mocno dojrzałe awokado
- 1 nieduża czerwona cebula
- 1 łyżka oleju z prażonego sezamu
- sok z połowy limonki
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
Śledzia moczymy w zimnej wodzie, co jakiś czas zmieniając wodę, przez 2 do 4 godzin. Nie może być za słony, ale nie może też być za mocno wymoczony. Śledzia osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy do miski w niezbyt dużą kostkę. Awokado również kroimy w kostkę i dodajemy do śledzia. Cebulę czerwoną drobno siekamy i wrzucamy do miski. Wyciskamy sok z połowy limonki prosto do miski z naszymi składnikami, mieszamy, pieprzymy i dodajemy łyżkę oleju sezamowego. Mieszamy i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Podajemy z grzankami z chleba żytniego lub pszennego. Wszystkie smaki fajnie się ze sobą łączą. Limonka nadaje świeżości, a olej sezamowy azjatyckiej nutki. A awokado przełamuje słony smak śledzia. Pyszne jest!