Sałatka śnieżny krab
Chwilę mnie nie było, jadłam we Lwowie, a przedtem kręciłam filmy kulinarne. Liczę na Oskary albo Złote Palmy 😉 Zanim podam przepis na moje ulubione danie z kuchni galicyjskiej to mam dla Was coś prostego, szybkiego i bardzo dobrego. Co prawda w moim przepisie użyłam śnieżnego kraba, ale możecie go swobodnie zastąpić paluszkami krabowymi. No to zaczynamy 🙂
SAŁATKA ŚNIEŻNY KRAB
Składniki dla 2 osób:
- 250 g mrożonego mięsa z kraba (opcjonalnie paluszki krabowe)
- 1 świeży ogórek (ten wężowy)
- łyżeczka soku z limonki do sosu
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturlanego
- płaska łyżka majonezu
- 3 średnie ząbki czosnku
- papryczka chilli
- opcjonalnie koperek lub mięta (sugeruję miętę)
- 100 g makaronu ryżowego nitki (może być sojowy)
- szczypta soli do smaku
Przygotowanie:
Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Czekamy aż ostygnie, a w tym czasie przygotowujemy dużą miskę. Ogórka dokładnie myjemy i osuszamy, obieramy dookoła, także żeby zostawić środek z nasionami a resztę pokroić w cienkie paski. Kraba rozdrabniamy na cienkie włókna (paluszki kroimy w cienkie paseczki). Jogurt mieszamy z majonezem i sokiem z limonki a następnie delikatnie solimy. Czosnek i papryczkę chilli bardzo drobno siekamy. Nie wyciskamy czosnku przez praskę! Wystudzony makaron nożyczkami kroimy na krótsze nitki, wrzucamy do miski i mieszamy z pozostałymi składnikami. Dodajemy posiekany koperek lub mięte, albo i nie. Wstawiamy na pół godziny do lodówki. Zjadamy na kolację 🙂
Smacznego!