Placki a’la pizza z gruszką, burakiem i serem roquefort

Moim noworocznym postanowieniem było zrobienie placków drożdżowych z gruszką, burakiem i serem roquefort z odrobiną orzechów laskowych i miodu. Udało się. Te placki to idealna przekąska na przyjacielskie spotkania przy winie. Ich zaletą jest nie tylko smak, ale także prostota w przygotowaniu, do tego stopnia, że nawet największa kulinarna niezdara jest w stanie je przyrządzić. Połączenie smaków ostrego, słonego sera ze słodką gruszką i delikatnym burakiem z odrobiną miodowej słodyczy i chrupkością orzechów zaprowadzi Was do kulinarnego nieba. A więc do dzieła!

Placki a’la pizza z gruszką, burakiem i serem roquefort.

Składniki:
  • gotowe chłodzone ciasto drożdżowe na pizzę (ambitni mogą sam zrobić ciasto). Bardzo dobre jest w jednym z dyskontów.
  • 1 podłużny burak
  • 2 dorodne dojrzałe gruszki
  • łyżka miodu
  • garść orzechów laskowych, obranych ze skórki
  • 150 g sera roquefort
Przygotowanie:

Kolejno przygotowujemy składniki. Gruszki obieramy i kroimy wzdłuż na dość grube plastry (pozbywamy się pestek). Buraki obieramy i kroimy na bardzo cienkie plasterki. Ser kruszymy do miseczki. Orzechy siekamy na drobniejsze kawałki. Ciasto rozwijamy o kroimy na prostokąty wielkości 7×10 cm. Każdy z prostokątów delikatnie smarujemy miodem, układamy plaster gruszki i po dwa plasterki buraka, posypujemy obficie kruszonym serem a na wierzch posiekanymi orzechami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez około 15-20 minut. Sprawdzajcie stopień wypieczenia. Jeśli Wam się chce posmarujcie brzegi placków roztrzepanym jajkiem. Placki smakują dobrze na ciepło i zimno. Smacznego!


Author Info

Agnieszka Haponiuk

http://smakiemnapokuszenie.pl

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.