Pappardelle z łososiem i porem
Milion pysznych kalorii na jednym talerzu 🙂 Do zrobienia tego dania zainspirowała mnie wizyta w pewnej włoskiej restauracji, gdzieś w Krakowie. Nazwy już nie pamiętam, bo było to wieki temu. W każdym razie, jak to w Krakowie, mieściła się w piwnicy, gdzieś blisko rynku. Nie odtwarzam go jeden do jednego, w oryginale był chyba szpinak, ale nie dam sobie za to głowy uciąć. U mnie jest por i to jest zdecydowanie lepszy dodatek. W każdym razie wyszło bardzo dobrze. Wam też wyjdzie, bo jest proste i naprawdę szybkie w przygotowaniu. Idealny obiad dla całej rodziny albo romantyczną kolację w stylu włoskim 🙂
PAPPARDELLE Z ŁOSOSIEM I POREM
z pomidrokami cherry w kremowym sosie śmietanowym
Składniki na 2 osoby
- 100 – 150 g suchego makaronu pappardelle (może być tagliatelle)
- 125 g łososia wędzonego na gorąco (od biedy mogą być brzuszki, ale są cholernie tłuste, a więc odradzam)
- opakowanie (250 ml) gęstej śmietany kremówki (36%). Można użyć 30%, ale musi być gęsta.
- 1 średni por – używamy głównie jego zielonej części
- opcjonalnie 1/4 szklanki białego wina
- garść pomidorków cherry
- sól i pieprz do smaku
- łyżka oliwy
Przygotowanie:
Pora dokładnie myjemy i kroimy w plasterki (zieloną część przede wszystkim). Łososia delikatnie rozdrabniamy, oddzielamy od skóry jeśli takową posiada. Pomidorki cherry przekrawamy na pół. I teraz nastawiamy wodę na makaron i gdy zaczniemy go gotować, od razu robimy sos. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pora, nie dłużej niż 4 minuty. Dodajemy łososia (możemy wcześniej podlać winem), podsmażamy chwilę, wlewamy śmietanę i chwilę gotujemy (3 minuty wystarczą). Na koniec dorzucamy połówki pomidorów. Sos jest gotowy. Makaron pewnie też, a więc wyjmujemy makaron specjalnymi szczypcami bezpośrednio na patelnię z sosem. Dokładnie mieszamy z sosem i rozkładamy na talerze. Możemy dodać jeszcze świeże pomidorki cherry. To wszystko. Spróbujcie wersji z winem lub bez wina, jak kto lubi. W każdym razie białe wino i tak należy do tego dania podać 🙂