Sałatka z cukinii z rukolą i granatem.
Dawno nie przyrządzałam czegoś z kuchni włoskiej, a niegdyś była to moja ulubiona kuchnia. Jest smaczna, prosta i wbrew pozorom zdrowa, bo Włochy nie tylko pizzą i makaronem stoją. Ulubionym włoskim kucharzem Jamiego Olivera jest Gennaro Contaldo, to z nim często gotuje włoskie dania. Zainspirowałam się przepisami Gennaro i przygotowałam najprostszą sałatkę świata. Ma tylko trzy składniki plus sos. Można ją zjeść jako samodzielne danie, a można jako dodatek do dania głównego.
SAŁATKA Z CUKINII Z RUKOLĄ I GRANATEM
składniki:
- 100 ml oliwy z oliwek extra virgin (musi to być naprawdę dobra włoska oliwa)
- 4 łyżki delikatnego octu winnego (dodałam przywiezionego z Kerty o bardzo łagodnym słodkawym posmaku)
- spory ząbek czosnku, drobno posiekany lub starty na tarce
- garść pestek granatu, mogą być dwie garści
- 1 średnia cukinia, albo dwie małe
- kilka garści rukoli (mniej więcej tyle samo ile cukinii)
- szczypta soli
- szczypta cukru trzcinowego
Przygotowanie:
W misce ubij trzepaczką oliwę z octem winnym, czosnkiem oraz odrobiną soli i cukru i odstaw na bok. Cukinię pokrój wzdłuż obieraczką do warzyw na cienkie paski. Paski cukinii wrzuć do miski z sosem, wymieszaj i pozostaw do marynowania na 10 do 15 minut. Marynowane paski cukinii przełóż na półmisek lub miski sałatkowej, wymieszaj z rukolą i posyp pestkami granatu. Prawda, że proste? A jakie pyszne!