Pasta al limone, czyli makaron z sosem cytrynowym.

Pasta al limone, czyli włoskie niebo w gębie. Taki makaron jadłam w pewnej włoskiej restauracji i byłam zachwycona. Minęło zima, wiosna i nadeszło lato, a więc idealny czas na to danie. Pasta al limone pochodzi z regionu Kampanii w Południowych Włoszech. Oczywiście jest proste i pyszne.

PASTA AL LIMONE

Składniki dla 4 osób:
  • 500 g linguine lub spaghetti
  • 2 (najlepiej organiczne, niewoskowane) cytryny
  • 150-200 ml śmietany kremówki
  • 50 g startego prawdziwego parmezanu (żadne tam Grana Padano czy inny Dziurgas)
  • Garść posiekanej, świeżej bazylii
  • Szczypta soli i pieprzu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine
  • Łyżka masła
Przygotowanie:

Skórkę z cytryny należy zetrzeć uważając, aby nie przeciąć białej części. Następnie wycisnąć sok z cytryny. W międzyczasie gotujemy makaron al dente. Do gotującego się makarou dolewamy sok z cytryny. W czasie, gdy  makaron się gotuje, na patelni rozpuszczam masło z odrobiną oliwy, dodajemy startą skórkę z cytryny i prze chwilę smażymy aż poczujemy cytrynowy aromat. Nie za długo bo skórka będzie zbyt gorzka. Następnie dolewamy śmietanę kremókę, dobrze mieszamy i dosypujemy parmezan, sczyptę soli. Mieszamy, odstawiamy i dodjamey garść posiekanej azylii.  Gdy makaron będzie już gotowy dodajemy chochlę cytrynowej wody z makaronu do śmietanowego sosu. Znów stawiamy patelnię na małym ogniu, dorzucamy makaron i dokładnie mieszamy aż makaron wchłonie sos i smak, na koniec dodajemy jeszcze raz trochę cytrynowej wody. Podajemy natychmiast. Ja dodatkowo użyłam cytrynowego kawioru(podarunek od duńskiej firmy Tang Huset, który nie tylko zdobił, ale podkręcał smak.

Author Info

Agnieszka Haponiuk

http://smakiemnapokuszenie.pl

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.