Pasta al limone, czyli makaron z sosem cytrynowym.
Pasta al limone, czyli włoskie niebo w gębie. Taki makaron jadłam w pewnej włoskiej restauracji i byłam zachwycona. Minęło zima, wiosna i nadeszło lato, a więc idealny czas na to danie. Pasta al limone pochodzi z regionu Kampanii w Południowych Włoszech. Oczywiście jest proste i pyszne.
PASTA AL LIMONE
Składniki dla 4 osób:
- 500 g linguine lub spaghetti
- 2 (najlepiej organiczne, niewoskowane) cytryny
- 150-200 ml śmietany kremówki
- 50 g startego prawdziwego parmezanu (żadne tam Grana Padano czy inny Dziurgas)
- Garść posiekanej, świeżej bazylii
- Szczypta soli i pieprzu
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine
- Łyżka masła
Przygotowanie:
Skórkę z cytryny należy zetrzeć uważając, aby nie przeciąć białej części. Następnie wycisnąć sok z cytryny. W międzyczasie gotujemy makaron al dente. Do gotującego się makarou dolewamy sok z cytryny. W czasie, gdy makaron się gotuje, na patelni rozpuszczam masło z odrobiną oliwy, dodajemy startą skórkę z cytryny i prze chwilę smażymy aż poczujemy cytrynowy aromat. Nie za długo bo skórka będzie zbyt gorzka. Następnie dolewamy śmietanę kremókę, dobrze mieszamy i dosypujemy parmezan, sczyptę soli. Mieszamy, odstawiamy i dodjamey garść posiekanej azylii. Gdy makaron będzie już gotowy dodajemy chochlę cytrynowej wody z makaronu do śmietanowego sosu. Znów stawiamy patelnię na małym ogniu, dorzucamy makaron i dokładnie mieszamy aż makaron wchłonie sos i smak, na koniec dodajemy jeszcze raz trochę cytrynowej wody. Podajemy natychmiast. Ja dodatkowo użyłam cytrynowego kawioru(podarunek od duńskiej firmy Tang Huset, który nie tylko zdobił, ale podkręcał smak.