Domowy kisiel truskawkowy

Lubicie kisiel? Bo ja bardzo. Oczywiście kupuję gotowce, bo wydawało mi się, że zrobienie kisielu domowego wymaga sporej babraniny, jak przy robieniu konfitur. Myliłam się, to bardzo proste i smaczniejsze niż gotowiec no i co najważniejsze naturalne i chyba bardzo eko i bez tej strasznej “chemii”.  W takim domowym kisielu czuć intensywny smak truskawek. Jest najzwyczajniej w świecie pyszny i można robić z każdych owoców.  To już ostatnie podrygi kaszubskich truskawek, które są teraz tak słodkie jak poziomki, ale jeśli nie truskawki to zróbcie sobie z malin, z czarnych lub czerwonych porzeczek, z ulubionych owoców sezonowych.
kisiel 2

DOMOWY KISIEL TRUSKAWKOWY

Składniki dla całej rodziny:

  • 300 g słodkich truskawek kaszubskich
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki wody (szklanka o pojemności 200 ml)
  • sok z połowy limonki
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

Przygotowanie:

Do garnuszka wlej szklankę wody. A pół szklanki wody rozmieszaj z dwoma łyżkami mąki ziemniaczanej. Truskawki zmiksuj, albo na gładką masę, albo tak jak lubisz. Dodaj truskawki do wody w garnuszku, wyciśnij sok z połowy limonki, dodaj cukier i zagotuj. Gdy zacznie bulgotać, zmniejsz ogień,  dolej rozmieszaną wodę z mąką ziemniaczaną i energicznie mieszaj aż kisiel zgęstnieje. Rozlej do schłodzonych miseczek i zjadaj na ciepło, albo poczekaj aż wystygnie.
kisiel 6

Author Info

Agnieszka Haponiuk

http://smakiemnapokuszenie.pl

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.