Sałatka śnieżny krab

sniezny krab 3 ok
Chwilę mnie nie było, jadłam we Lwowie, a przedtem kręciłam filmy kulinarne. Liczę na Oskary albo Złote Palmy 😉 Zanim podam przepis na moje ulubione danie z kuchni galicyjskiej to mam dla Was coś prostego, szybkiego i bardzo dobrego. Co prawda w moim przepisie użyłam śnieżnego kraba, ale możecie go swobodnie zastąpić paluszkami krabowymi.  No to zaczynamy 🙂
sniezny krab 6

SAŁATKA ŚNIEŻNY KRAB

Składniki dla 2 osób:

  • 250 g mrożonego mięsa z kraba (opcjonalnie paluszki krabowe)
  • 1 świeży ogórek (ten wężowy)
  • łyżeczka soku z limonki do sosu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturlanego
  • płaska łyżka majonezu
  • 3 średnie ząbki czosnku
  • papryczka chilli
  • opcjonalnie koperek lub mięta (sugeruję miętę)
  • 100 g makaronu ryżowego nitki (może być sojowy)
  • szczypta soli do smaku

Przygotowanie:

Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Czekamy aż ostygnie, a w tym czasie przygotowujemy dużą miskę. Ogórka dokładnie myjemy i osuszamy, obieramy dookoła, także żeby zostawić środek z nasionami a resztę pokroić w cienkie paski. Kraba rozdrabniamy na cienkie włókna (paluszki kroimy w cienkie paseczki). Jogurt mieszamy z majonezem i sokiem z limonki a następnie delikatnie solimy. Czosnek i papryczkę chilli bardzo drobno siekamy. Nie wyciskamy czosnku przez praskę! Wystudzony makaron nożyczkami kroimy na krótsze nitki, wrzucamy do miski i mieszamy z pozostałymi składnikami. Dodajemy posiekany koperek lub mięte, albo i nie. Wstawiamy na pół godziny do lodówki. Zjadamy na kolację 🙂
Smacznego!
sniezny krab 5 ok

Author Info

Agnieszka Haponiuk

http://smakiemnapokuszenie.pl

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.