KLOPSIKI RYBNE W OCCIE

Zamiast popularnego śledzia smażonego w zalewie octowej proponuję pyszne klopsiki dorszowe. Są delikatniejsze i nie trzeba babrać się
z ośćmi.


Składniki na średnią miskę:

  • 300 g mielonego mięsa z dorsza (można zmielić samemu filety bez skóry)
  • bułka kajzerka (niezbyt świeża, taka do namoczenia w mleku)
  • szklanka mleka
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • szklanka octu 10%
  • mąka gryczana lub owsiana (pół szklanki) do obtoczenie klopsików
  • 1 jajo od wolnej kurki
  • 1 duża cebula
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Bułkę moczymy w mleku. Nastepnie odciskamy i mieszamy dokładnie
z mielonym mięsem z dorsza, dodjamy jajko, znów dokładnie miezsamy (najlepiej rękoma). Solimy i pieprzymy. Formujemy klopsiki wielkości dużego orzecha włoskiego. Obtaczamy klopsiki w mące gryczanej i smażymy kilka minut, obracając klopsy na patelni. Tak żeby się lekko zrumieniły, ale nie spaliły. Jescze ciepłe klopsy układamy w misce. Cebulę kroimy w piórka i dorzucamy do klopsików. I teraz czas na zalewę. Zagotowujemy 1 szklankę octu z dwoma szklankami wody oraz zielem angielskim i liściem laurowym. Gorącą zaprawą zalewmy klopsiki.
Najlepiej smakują na drugi dzień 🙂

Author Info

Agnieszka Haponiuk

http://smakiemnapokuszenie.pl

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.