ZUPA NOWALIJKOWA

U nas na północy warzywa i owoce dojrzewają później niż na południu. Dlatego dopiero teraz mogę się cieszyć moją ulubioną zupą wiosenno-letnią, której głównym składnikiem jest duża ilość młodych warzyw. Ta zupa najlepiej smakuje o tej porze roku. Jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, mimo łuskania grochu. No chyba, że będziecie gotować w ilości jak dla wojska. Zapraszam na zupę nowalijkową, lekką i przyjemną w smaku.
zupa nowalijkowa 7

ZUPA NOWALIJKOWA

Składniki na spory garnek dla całek rodziny:

  • 1 mały, młody kalafior
  • 1 duża kalarepa
  • 3 młode marchewki
  • garść zielonej fasolki szparagowej (solidna garść)
  • duża garść zielonego groszku
  • pęczek koperku
  • 100 ml śmietanki 12% (słodka)
  • łyżka stołowa masła klarowanego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa myjemy. Obcinamy końcówki fasolki szparagowej, i kroimy na 2-centymetrowe kawałki. Kalafiora rozdzielamy na małe różyczki (bez grubszych kawałków). Młodej marchewki nie obieramy tylko dokładnie myjemy a następnie kroimy na plasterki. Kalarepę obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Koperek siekamy a groszek łuskamy.  W garnku na maśle klarowanym dusimy przez chwilę fasolkę szparagową. Po chwili dodajemy marchewkę, a następnie kalafior i kalarepę. Zalewamy wodą (trochę więcej niż litr ale mniej niż 1,5 l). Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy. Młode warzywa gotują się dość szybko, a więc uważajcie by ich nie rozgotować, mają być al dente, lekko chrupać:). Pod koniec gotowania solimy, pieprzymy, wsypujemy posiekany koperek i dolewamy śmietankę. Chwilę gotujemy mieszając i na koniec wrzucamy zielony groszek i nasza zupa nowalijkowa jest gotowa.  Proszę mi wierzyć, że że nie są potrzebne żadne przyprawy, buliony czy listki laurowe albo ziele angielskie. Zupa ma cudownie delikatny smak młodych warzyw.
zupa nowalijkowa 9

Author Info

Agnieszka Haponiuk

http://smakiemnapokuszenie.pl

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.