Zimowa zupa klopsikowo – porowa

Dawno, dawno temu, gdy jeszcze pracowałam w radiu, chodziłam do radiowego baru Pani Ewy na zupę klopsikowo – porową. Zupa była tłuściutka, gęsta, sycąca i bardzo smaczna. Po opuszczeniu radia już nigdy nie trafiłam na równie smaczną zupę klopsikowo-porową aż do dzisiaj, kiedy przepis na tę zupę przypomniała mi moja serdeczna koleżanka Marta B. 🙂 Moja wersja zupy jest lżejsza niż ta, którą jadałam u Pani Ewy, nie zawiera mąki, bułki ani innych zagęszczających dodatków. Idealna zupa na zimowe dni.

ZUPA KLOPSIKOWO – POROWA

składniki dla całej rodziny:
  • 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
  • 2 średniej wielkości pory (najlepiej by miał jak największą zieloną część)
  • 1 – 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego (opcjonalnie może być dobra kostka bulionowa)
  • 200 ml kwaśnej śmietany 12%
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • kilka listków laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 nieduże jajko od szczęśliwej kurki
  • płaska łyżka masła klarowanego
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:

Pory dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Odrywamy brzydsze zielony części pora. Kroimy w drobne krążki, ale nie do końca, białą część w większości zostawiamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Mięso mielone solimy, pieprzymy, wbijamy jajo i dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy. Do garnka wlewamy bulion, zagotowujemy. Do gotującego się bulionu wrzucamy klopsiki wielkości orzecha włoskiego lub jeszcze mniejsze. Dodajemy ziemniaki i gotujemy. W tym czasie pora podsmażamy ma maśle klarowanym. Gdy por będzie mięciutki, klopsy ugotowane, ziemniaki miękkie dorzucamy go do garnka i gotujemy przez chwilę na wolnym ogniu. Na koniec zaprawiamy śmietaną. Nalewamy gorącą zupę do miseczek i zajadamy ze smakiem. Przyznacie, że nie ma tu żadnej filozofii i przepis jest na tyle prosty, że taką zupę możecie sobie ugotować czekają na wigilijny barszczyk, grzybową, czy też karpia.

 

 

 

 

 

Author Info

Agnieszka Haponiuk

http://smakiemnapokuszenie.pl

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.