TORTIZZA – meksykańska wariacja na temat pizzy

Kukurydza, fasola i papryka to symbole kuchni meksykańskiej, która jest ostra i pełna smaków, ale nie kocham wielką miłością. Trochę lubię, ale nie przyjaźnimy się jakoś szczególnie. Jest jednak coś, co mogłabym jeść bez końca. Jest połączeniem smaków meksykańskich z wykonaniem w stylu włoskim. Smakuje doskonale i można to robić na tysiąc sposobów i jeść bez końca. Na prośbę koleżanki Dagmary moja meksykańska wariacja – tortizza, czyli pizza na spodzie z tortilli. Prosto i pysznie. Przyrządzenie tortizzy zajmuje dosłownie chwilę.

TORTIZZA – MOJA MEKSYKAŃSKA WARIACJA

Składniki na 4 osoby (po jednej tortilli dla każdego
a wszytskie wymienione składniki kupicie w jednym z dyskontów 🙂
  • 4 placki tortilli z pełnego przemiału
  • 200 g kiełbasy chorizo
  • puszka słodkiej kukurydzy (ok 200 g)
  • pieczona czerwona papryka (można upiec samemu, a można kupić w zalewie) – po jednej niewielkiej na placek
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 200 tartego sera mozzarella (tego na pizzę)
  • 2-3 łyżeczki bardzo ostrego sosu lub pasty z chilli (ja użyłam sosu sriracha)
Przygotowanie:

Prościej już nie można. wykładamy tortille. Każdą bardzo cieniutko smarujemy sosem z chilli, dosłownie cieniutką warstwę, chyba że lubicie na ostro. Każdy placek posypujemy serem, a na ser sypiemy po garści kukurydzy. Kolejny krok – cebulę kroimy w piórka lub kroimy drobno i rozrzucamy niedbale na placek. Potem układamy paski z papryki, a między nimi układamy plasterki (nie za cienkie) chorizo. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni dosłownie na niecałe 10 minut. Wyjmujemy i zjadamy natychmiast. Jest chrupiące. Uwaga! Wciąga jak cholera i trudno poprzestać na jednym placku.

ps. możecie zrobić sobie inne wariacje smakowe. W stylu greckim, włoskim czy polskim.


Author Info

Agnieszka Haponiuk

http://smakiemnapokuszenie.pl

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.