Šúľance z makiem, czyli kopytka na słodko

W wietrzną, zimną i ponurą niedzielę wróciłam myślami do Starego Smokowca. Było słońce, nie było reklam, cisza, spokój i piękno Tatr.  Słowacka kuchnia była również smaczna, zupę czosnkową już przedstawiłam, ale dziś będzie najlepsze – Šúľance z makiem czyli ziemniaczane kopytka na słodko. Zaskakująco dobre i bardzo proste w wykonaniu. Zróbcie sobie dobrze jak nie teraz, to na wigilię.

Šúľance z makiem

Składniki dla 2 – 4 osób:

  • 1/2 kg ziemniaków
  • niecała szklanka mąki pszennej (wybrałam tę z pełnego przemiału)
    im mniej mąki tym kluski będą bardziej rozpływały się w ustach 🙂
  • 1 jajko od szczęśliwej kurki
  • szczypta soli
  • 1/4 kostki masła
  • 150 g maku (może być, ale wg mnie nie musi, zmielony)
  • cukier puder wedle uznania, jak ktoś woli, to niech zamieni na płynny miód

Przygotowanie:

Ziemniaki myjemy i gotujemy w łupinkach. Ugotowane ostudzamy, obiramy a następnie przeciskamy przez praskę (jak ktoś ma) lub ubijamy tłuczkiem do ziemniaków. Ja robię to w garnku, który dodatkowo podgrzewam, żeby odparowało jak najwięcej wody. Ostudzone, utłuczone ziemniaki przekładam na stolnicę, dodaję pozostałe składniki takie jak sól, jajo i mąkę (stopniowo) i zaczynam ugniatać ciasto. W zależności od zapotrzebowania podsypuję mąką. Ugniatam aż ciasto będzie gładkie, zwarte i nie będzie się kleiło do rąk. Odstawiam na 15 minut (nie jest to warunek konieczny, ale wtedy ciasto jest lepsze). Formuję dłońmi wałeczki o średnicy około 1 cm, a następnie kroję na kawałki o długości 4-5 cm. Kluski wrzucamy do gotującej się, lekko osolonej wody. Po wypłynięciu należy gotować jeszcze niecałe 2 minuty. Kluski odcedzamy. Masło rozpuszczamy na patelni. I teraz po kolei: kluski wykładamy na talerz, posypujemy cukrem pudrem i makiem, a na koniec zalewamy rozpuszczonym masłem. Zjadamy po chwili. Palce lizać!

Author Info

Agnieszka Haponiuk

http://smakiemnapokuszenie.pl

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.