MORSKA POTRAWKA W TAJSKIM STYLU. DANIE DLA LENIWYCH.

Z dużym poślizgiem piszę o kolejnym prostym i pysznym daniu. Szczególnie polecam je wielbicielom ryb i owoców morza na sposób azjatycki. Kuchnię azjatycką lubię ze względu na intensywność smaków i prostotę wykonania. Naprawdę wystarczy, że masz pod ręką podstawowe składniki kuchni azjatyckiej i możesz swobodnie wyczarować proste danie. Moja tajska potrawka to tak zwane danie z niczego, a dokładnie z resztek, zgodnie z zasadą zero waste. Odlazłam na dnie lodówki resztki warzyw, kilka krewetek i kawałek mrożonego morzczuka a reszta to już moja własna interpretacja smaków tajskich.

ps. jeśli chodzi o warzywa, to ja wrzuciłam taki zestaw na grilla, bo mi zalegał w lodówce. A nabyłam go w jednym z dyskontów.

MORSKA POTRAWKA W TAJSKIM STYLU

Składniki na garnek dwuosobowy:
  • kawałek białej ryby (ok 200 g)
  • surowe mrożone krewetki (dowolne) – kilka sztuk, ja znalazłam 5
  • papryczka chili może być suszona, może być pasta byleby było ostre
  • liście kafiru
  • trawa cytrynowa
  • kawałek świeżego imbiru
  • odrobina sosu sojowego (tak z łyżkę)
  • łyżka pasty z tamaryndowej
  • kawałek cukini
  • łyżeczka dowolnej pasty curry (może być żółta, zielona lub czerwona)
  • czerwona cebula
  • papryka
  • marchewka
  • kilka pieczarek
  • sok z połowy limonki
  • 100 ml mleczka kokosowego
Przygotowanie:

Do niedużego garnka wlewamy wodę i dokładamy liście kafiru, trawę cytrynową, imbir, czosnek i chili, pastę tamaryndową i pastę curry oraz odrobinę sosu sojowego. Zagotowujemy. Dokładamy grubo pokrojone warzywa, krótko gotujemy i dorzucamy kawałki ryby i krewetki (w pancerzyku). Gotujemy kolejne 4 minuty. Warzywa powinny być al dente, a krewetki i ryba nie mogą być rozgotowane. Na koniec zabielamy mlekiem kokosowym. Smacznego!

Author Info

Agnieszka Haponiuk

http://smakiemnapokuszenie.pl

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.