Makaronowa zapiekanka zero waste.

Nadszedł taki moment w życiu mym, że muszę nieco zejść z obwodów bo już ledwo mieszczę się w mojej małej kuchni. Pod Okiem dietetyka rozpoczynam smakowita podróż do zdrowszej sylwetki. Nie przestanę gotować, nadal będzie prosto i pysznie tylko mniej boczku i śmietany.
A na pożegnanie wyczyściłam szafki z resztek. W myśl zasady zero waste, powstała makaronowa zapiekanka z suszonymi pomidorami, kawałkiem chorizo i serem mozzarella.

makaronowa zapiekanka z suszonymi pomidorami

Makaronowa zapiekanka
z suszonymi pomidorami

Składniki na oko. Wrzucacie co macie pod ręką i pasuje Wam smakowo.
  • W zależności od posiadanej ilości, ale na dwie osoby to tak ze 3 garśći makaronu penne (rurki)
  • kawałek chorizo (tak z 50 g) lub dowolnej ulubionej kiełbasy czy szynki, która została z poprzedniego śniadania lub kolacji
  • suszone pomidory z czosnkiem w oliwie (tak z 5-6 sztuk wraz z czosnkiem i oliwą)
  • duży ząbek czosnku
  • ser arty mozzarella lub każdy inny, który Wam zalega w lodówce i dobrze się topi 🙂
  • bazylia lub tymianek
  • świeżo mielony pieprz kolorowy
  • sól do smaku
Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente. Kiełbasę chorizo kroimy na drobne kawałki i delikatnie podsmażamy. Pomidory kroimy w paski. Czosnek drobno siekamy. Ser jeśli nie jest starty, to ścieramy na tarce. Wrzucamy wszystko do naczynia żaroodpornego, dolewamy odrobinę oliwy z pomidorów. Dorzucamy odrobinę sera i wszystko dokładnie mieszamy a na wierzch posypujemy obficie startym serem. Opcjonalnie można dodać jajo, żeby zapiekanka była zwarta, ale ja nie dodałam, bo jajka wyszły 🙂 Całość zapiekamy aż ser na wierzchu się zezłoci ale nie spali. Smacznego. Pamiętajcie, nie wyrzucajcie jedzenia – zróbcie zapiekankę.

Author Info

Agnieszka Haponiuk

http://smakiemnapokuszenie.pl

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.