Kremowy żurek jabłkowo-chrzanowy, czyli coś innego na Wielkanoc.

A na Wielkanoc będzie żurek, ale w nieco innym wydaniu. Zanim podam przepis jeszcze raz wyjaśnię jaka jest różnica między białym barszczem a żurkiem. Nie będę się zagłębiała w historię tych zup, ale warto wiedzieć, że żur jest bardziej kwaśny, cięższy , gotowany na zakwasie z mąki żytniej razowej,  nie jest zabielany,  gotowany na wędzonce, z czosnkiem, z wędzoną kiełbasą, a nie białą i zawsze z ziemniakami. Żurek jest jego lżejszą wersją, zupą nieco rzadszą, przygotowaną na zakwasie z mąki pszennej , zabielany i podawany najczęściej z białą kiełbasą i jajkiem bez ziemniaków, ale za to z chlebem. I żurek na zakwasie z mąki pszennej nie jest barszczem białym. Najkrócej rzecz ujmując to żur czy też żurek to każda zupa na mącznym zakwasie, a barszcz biały to zupa na zakwasie każdym innym, ale bez mąki, a więc najczęściej był to zakwas z kiszonych ogórków bądź kiszonej kapusty, ewentualnie soku z cytryny.

Żurek zdjęcie archiwalne

Mam nadzieję, że pomogłam 🙂 W Facebookowej ankiecie wygrał żurek, a więc przed Państwem przepis na prosty i pyszny:

KREMOWY ŻUREK JABŁKOWO-CHRZANOWY

składniki dla 4-5 osób:
  • 5 średnich kwaskowatych jabłek
  • 1 pietruszka (korzeń) lub pasternak
  • 1 średnia cebula
  • ½ małego selera
  • butelka zakwasu pszennego razowego – najczęściej jest
    to pół litra
  • woda – tyle ile jest napisane w przepisie na butelce (najczęściej
    litr, ale ja dodaję nieco mniej)
  • 4 łyżki gęstej śmietany kremówki 36%
  • czubata łyżka masła klarowanego lub trochę oliwy i masła
    zwykłego
  • płaska łyżka tartego świeżego chrzanu (jest bardzo ostry) lub dwie łyżki chrzanu ze słoiczka
  • 3 jaja od szczęśliwych kur, ugotowane na twardo
  • świeże listki majeranku
Przygotowanie:

Obieramy warzywa i jabłka, z jabłek usuwamy gniazdka. Następnie warzywa i jabłka kroimy obojętnie jak, bo i tak wszystko zmiksujemy. Do dużego garnka wkładamy łyżkę masła i kroplę oliwy, wrzucamy pokrojone warzywa i jabłka, dusimy mieszając. Dolewamy wody, zagotowujemy.
Po czym zmniejszamy ogień, dolewamy zakwas i dusimy na wolnym ogniu 15 minut. Po tym czasie wlewamy śmietanę kremówkę, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Dodajemy chrzan. Wyłączamy ogień i wszystko blendujemy na gładki krem. Nalewamy na talerze, wkładamy pół jaja na twardo i posypujemy świeżym majerankiem. Prawda, że proste? A jakie pyszne!

Żurek zdjęcie archiwalne

Jeśli spodobał Ci się przepis podziel się z innymi.


Author Info

Agnieszka Haponiuk

http://smakiemnapokuszenie.pl

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.