Azjatycka sałatka z polskich ogórków

Jakiś czas temu uczestniczyłam w bardzo fajnych warsztatach kulinarnych. Na dachu Muzeum Miasta Gdyni Kolektyw Samo Dobro zdradzał nam tajniki kuchni wegetariańskiej w stylu azjatyckim. Wszystkie dania przygotowywaliśmy sami pod czujnym okiem Kolektywu Samo Dobro. Jakież to było pyszne. Jadłam najlepsze na świecie bao z wege nadzieniem z bakłażanów i pieczarek. Odtworzyłam to danie podczas spotkania z przyjaciółmi i pewnie zamieszczę niebawem przepis, ale najpierw coś prostszego a równie dobrego – sałatka z ogórków z czosnkiem, imbirem i sezamem, którą odrobinę zmodyfikowałam. W Azji używa się tak zwanych ogórków wężowych, ale u nas jest teraz sezon ogórkowy i mamy piękne ogórki gruntowe, najlepsze do tego będą tzw. sałaciaki, ale co kto lubi. Ta sałatka to świetna alternatywa dla nieśmiertelnej mizerii. Jak się na nią skusicie, to będziecie ją robić w kółko. Ma ciekawy smak, może być jako przystawka, albo jako dodatek do dania, nawet do zwykłego kotleta, chociaż najlepiej będzie się komponować z rybą lub owocami morza. I co najważniejsze jest bardzo prosta w wykonaniu. A więc na rynek po ogórki  marsz!

Azjatycka sałatka z polskich ogórków

Składniki dla 2 osób:

  • od 6 do 8 ogórków gruntowych (sałaciaki będą dobrym wyborem)
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 15 g świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 średnie ząbki czosnku
  • 1 łyżka prażonego czarnego sezamu
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 2 płaskie łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki  oleju słonecznikowego lub oleju z dowolnych orzechów (polecam pistacjowy lub z orzechów arachidowych)
  • 2 łyżeczki oleju z prażonego sezamu

Przygotowanie:

Przygotuj moździerz albo miseczkę, w której możesz ucierać. Czosnek i imbir zetrzyj na tarce do moździerza, dodaj sól i utrzyj na masę. Do drugiej miski dodaj pozostałe składniki, czyli ocet ryżowy, oleje i cukier.  Dokładnie wymieszaj a potem dodaj pastę z czosnku i imbiru. Cebulę pokrój w piórka, a obrane ogórki w niezbyt cienkie plastry. Zalej wszystko sosem, wymieszaj i wstaw do lodówki na 15 minut. Po wyjęciu ponownie dokładnie wymieszaj. Może powstać za dużo sosu, ale nie wylewaj go on jest przepyszny. Przed podaniem posyp prażonym czarnym sezamem. Smacznego 🙂

Author Info

Agnieszka Haponiuk

http://smakiemnapokuszenie.pl

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.